Vad är en stegtävling?

I stegtävlingen tävlar man mot varandra, individuellt och i lag, om vem som går flest steg genom att gå en virtuell sträcka för att se vem som kommer först i mål.

Motivation att röra på sig

Stegtävlingen kommer motivera alla på arbetsplatsen att börja röra sig mer och framförallt dem som kanske inte rör sig så mycket och som behöver en sporre för att komma igång.

Alla kan vara med!

Wellstep är utformat för att det ska vara så enkelt som möjligt att vara med i en tävling och även att administrera. Alla kan vara med oavsett vilken dator- eller mobilvana man har.

Hur funkar stegtävlingen?

Registrera steg

För att registrera steg loggar man in på tävlingssidan, via hemsidan eller i Wellstep-appen. För att räkna stegen används antingen en stegräknare i fickan eller en stegräknar-app som automatiskt för över stegen till Wellstep. Wellstep stöder Google Fit, Apple Health och Pacer.

Omvandla aktiviteter

I stegtävlingen är det möjligt att omvandla ett 60-tal olika aktiviteter till steg. När en aktivitet som t.ex. fotboll, simning eller styrketräning har gjorts läggs denna enkelt in i Wellstep genom att skriva in antal minuter.

Möjligheten att omvandla aktiviteter motiverar deltagare att testa nya motionsformer, men det går även att helt stänga av omvandlingen om tävlingen endast ska handla om att gå.

Fler funktioner i stegtävlingen

Ni tävlar både i lag och indivuduellt. Varje lag har en marker på kartan och resultatet för lag och individuellt presenteras i tydliga tabeller på tävlingssidan.

Om lagen är olika stora räknas ett medelvärde fram och det går därmed att ha lag som är olika stora.

Det går även att inte vara med i något lag, dvs. bara tävla individuellt.

Alla deltagare har som standard ett stegmål på 10 000 steg/dag och detta kan enkelt ändras. I stegtävlingen kan man på en stegbarometer se hur man ligger i förhållande till detta mål, hur mycket man ev. måste gå för att komma ikapp och ger också förslag på aktiviteter för att komma upp i sitt stegmål.

Det personliga stegmålet gör det möjligt att tävla mot sig själv och vara tävlingsinriktad även om man inte tillhör toppen av deltagarna.

Om man vill begränsa antalet steg kan det göras på tre olika sätt:

 • Max antal steg/aktivitet
 • Max antal aktiviteter/dag
 • Max antal steg/dag

Det går även att sätta en gräns för hur många dagar bakåt i tiden man kan registrera steg/aktiviteter.

I slutet av stegtävling erbjuds deltagarna i stegtävlingen att svara på några enkla frågor om motionsvanor etc. Resultatet kan vara till stor hjälp för er som kund när ni utvärderar stegtävlingen och planerar nya friskvårdsaktiviteter i framtiden.

Tävlingsresultatet följer man under stegtävlingen både i de tabeller där man kan se vilka lag och deltagare som leder, men kanske framförallt på kartan som visar vägen från start till mål.

Vill ni använda stegtävlingen som ett sätt att motivera till ökad motion på arbetsplatsen men samtidigt använda tävlingen som ett sätt att bidra till välgörenhet? I Wellstep kan ni aktivera en CSR-modul (Corporate Social Responsibility).

Detta kan ske på två olika sätt:

 1. Ni sätter ett belopp i kr per antal steg, t.ex. 10kr till ett specifikt ändamål per 10 000 steg. Beloppet summera ihop och presenteras för deltagarna under hela tävlingen. Det går att sätta ett max-belopp om så önskas.
 2. Ni sätter en eller flera nivåer, dvs när företaget nått t.ex. 1 000 000 steg skänker ni ett satt belopp till välgörenhet. Det går att ha flera nivåer där det på tävlingssidan står vilken nivå som passerats och hur många steg det är kvar till nästa nivå.

Hör av er till oss om ni har några frågor eller om ni har önskemål kring hur ni vill att er tävling med inriktning mot välgörenhet ska fungera.

Vägen från start till mål går genom ett antal delmål. Det datum som lagen/deltagarna passerar registreras och ger möjlighet att t.ex. dela ut delmålspriser.

För att motivera varandra kan man skriva inlägg på tävlingssidan. Heja på sina lagkamrater, tipsa kollegorna om promenadstråk eller varför inte skryta om dina nya stegrekord! Ett meddelande kan antingen visas för alla deltagare eller enbart för det egna laget.

Wellstep finns tillgängligt både på svenska och engelska. Utskick av inloggningsuppgifter kan ske både på svenska och engelska, och varje deltagare kan själv välja vilket språk man önskar när man loggar in.

Det går om man vill dela in lagen i avdelningar och på så sätt jämföra de olika avdelningarna med varandra.

Kondition är en viktig resurs för att ha ork och energi till det vi vill göra. Nu ingår ett frågebaserat test i Wellstep där alla deltagare kan testa sin egen kondition och få svar på hur bra flåset egentligen är.

Testet ger dig ett så kallat testvärde. Rekommendationen vid ett stillasittande kontorsarbete är att ha ett testvärde på minst 35. Testvärdet 35 är ungefär vad som krävs för att kunna syresätta kropp och hjärna under en hel arbetsdag och även ha energi kvar efteråt. Det anses också vara ett gränsvärde för att inte riskera ohälsa kopplat till kondition. För att uppnå ett testvärde på 35 krävs det ungefär en halvtimmas daglig, lite pulshöjande, motion.

Deltagaren väljer själv efter avslutat test om denne vill spara resultatet.

Konditionstestet som är frågebaserat finns tillgängligt både i stegtävlingar och aktivitetsutmaningar och bygger på en bearbetning av en publicerad vetenskaplig artikel i Medicine and Science in Sports and Exercise.

Har du frågor om stegtävlingen?

Kontakta oss om ni har några frågor om funktioner i tävlingen, hur ni kommer igång eller om ni några speciella önskemål för er stegtävling.

Kontakt

Stegräknare

I stegtävlingen behöver varje deltagare räkna sina steg och här väljer ni om ni vill köpa en fysisk räknare att ha i fickan eller använda sig av en stegräkningsapp i telefonen. Wellstep funkar med alla typer av stegräknare och det är inte något krav att köpa detta från oss. En del kanske redan har en stegräknare hemma eller använder sig av t.ex. ett aktivitetsarmband eller smartklocka.

Omron Walking Style One 2.0

Den fysiska stegräknare vi säljer är Omron Walking style One som är en tunn stegräknare av hög kvalité. Du bär den i fickan eller i byxlinningen med det medföljande clipset. Stegräknaren räknar steg och distans. 2 års garanti.

Google Fit

Stegräkningsappen Google Fit är en enkel och bra app för att räkna steg. Google Fit går att ladda ner gratis till både Android och iPhone.

I stegtävlingen förs stegen över automatiskt varje gång man loggar in.

Apple Health

För iPhone är det enklast att ansluta Wellstep till Apple Health för att synkronisera med telefonens steg.

Pacer

Pacer är också en bra stegräkningsapp som går att ansluta till Wellstep och där stegen förs över automatiskt. Appen är gratis och finns tillgänglig för både Android och iPhone.

Fitbit

Wellstep synkar med alla typer av Fitbit aktivitetsarmband och smarta klockor.

Garmin

Wellstep synkar med alla typer av Garmin aktivitetsarmband och smarta klockor.

Sträckor – Vart vill ni gå i stegtävlingen?

Ni väljer själva vilken sträcka ni vill gå. Det finns både kortare och lite längre sträckor för att passa typer av tävlingsupplägg med såväl stora som små lag och olika långa tävlingsperioder.

Alla lag behöver inte ha lika många deltagare, tävlingen viktar stegen för att man inte ska ha någon för- eller nackdel av att vara fler eller färre än andra lag. I uträkningen nedan väljer ni snittet på antal deltagare per lag. Om ni endast önskar tävla individuellt räknar ni på 1 person per lag.

Vid en lagtävling med stor variation i antal deltagare per lag (t.ex. 5, 10 resp. 30 deltagare) rekommenderar vi ett stegsnitt på 1 person. Meddela oss detta vid beställning i så fall.

Se nedan vilka sträckor som finns att välja mellan. Genom att välja stegsnitt och antal personer per lag kan ni se hur lång tid resp. sträcka tar att gå. Det går även att lägga upp egna sträckor, kontakta oss för mer information.

Vi rekommenderar en tävlingsperiod om 4-6 veckor.

Räkna ut antal dagar:

Snitt per deltagare:
- 10 000 +
steg/dag
Antal deltagare per lag:
- 5 +
deltagare (i snitt)

Från Stockholm till

Göteborg41 mil11 dagar
Oslo43 mil12 dagar
Malmö55 mil15 dagar
Köpenhamn69 mil19 dagar
Haparanda87 mil24 dagar
Berlin91 mil26 dagar
Prag117 mil33 dagar
Amsterdam119 mil34 dagar
Nordkap139 mil40 dagar
Paris157 mil44 dagar
Chamonix169 mil48 dagar
Milano180 mil51 dagar
Monaco202 mil57 dagar
Rom220 mil62 dagar
Istanbul225 mil64 dagar
Barcelona259 mil74 dagar
Malta266 mil76 dagar
Casablanca360 mil103 dagar
Gran Canaria   448 mil128 dagar
Dubai551 mil157 dagar
Bombay710 mil203 dagar
Sri Lanka865 mil247 dagar
Kapstaden1121 mil320 dagar
Peking1240 mil354 dagar
Hong Kong1278 mil365 dagar
Tokyo1460 mil417 dagar
Sydney1808 mil   517 dagar

Från Göteborg till

Köpenhamn27 mil8 dagar
Stockholm41 mil11 dagar
Berlin61 mil17 dagar
Budapest130 mil37 dagar
Tromsö142 mil41 dagar
Rom191 mil54 dagar
Malta247 mil70 dagar
Gran Canaria   425 mil121 dagar
Dubai536 mil153 dagar
Sri Lanka883 mil252 dagar
Peking1234 mil   352 dagar

Från Malmö till

Stockholm55 mil15 dagar
Paris110 mil31 dagar
Rom168 mil48 dagar
Madrid215 mil62 dagar
Malta223 mil63 dagar
Gran Canaria   401 mil114 dagar
Sri Lanka868 mil248 dagar
Las Vegas1016 mil290 dagar
Peking1210 mil   345 dagar

Övriga sträckor

Öland14 mil4 dagar
Vättern runt26 mil7 dagar
Mälaren runt26 mil7 dagar
Haparanda - Stockholm87 mil24 dagar
Smygehuk - Treriksröset   173 mil49 dagar
Treriksröset - Smygehuk173 mil49 dagar
Linköping - Paris144 mil41 dagar
Linköping - Dubai540 mil   155 dagar
Lund - Barcelona206 mil   59 dagar

Vad tycker våra kunder?

 • Det har verkligen funkat som en bra motivation till att röra på mig mer!
 • En verklig push att sätta igång med träningen igen. Kommer fortsätta använda stegräknaren efter tävlingsslut som inspiration och koll på stegmål, för det blir inte många steg en vanlig arbetsdag på kontoret 🙂 Det här vill jag göra igen med mina kollegor!
 • Det har varit kul att vara med i tävlingen! Dessutom mycket trevligt att det syns i kläderna, som blivit större ;o)
 • Det blir ett trevligt tävlingsmoment och en del kollegor som normalt sett inte motionerar kommer igång på detta sätt. Kul att se ”hur långt man går”
 • Ett trevligt sätt att tävla mot sig själv, exempelvis ta trappan istället för hissen. Hoppa av en station tidigare och gå sista biten. Sen är fördelen också att man kan pusha varandra utan att för den delen jaga och stressa steg. Alltså ett bra sätt att motionera på.
 • Har fått många ”soffliggare” på företaget att börja motionera. Perfekt!! Den har också skapat mycket engagemang och ”snack” på företaget. Kost och motion har fått stort diskussionsutrymme vid fikaborden!

Kom igång med 3 enkla steg

1. Beställ här på hemsidan eller kontakta oss via e-post/telefon

2. Ladda upp lista med namn, e-postadress & ev. lagindelning i beställningen eller skicka med e-post.

eller

Använd en anmälningssida: www.wellstep.se/foretagsnamn

3. Vi skickar ut välkomstmail till alla deltagare med instruktioner och inloggningsuppgifter. Klart!

Det går snabbt och smidigt att komma igång med Wellstep och ni kan om ni vill vara igång redan om några dagar.

Räkna ut pris och beställ

Demoinloggning till stegtävlingen

Testa våra tävlingar innan ni bestämmer er.

Klicka här