Få en lyckad friskvårdssatsning med stegtävlingar

En viktig faktor bakom en lyckad friskvårdssatsning är möjligheten att kunna göra aktiviteter tillsammans där det finns möjlighet att peppa varandra, vilket stärker gemenskapen och motivationen.

Stegtävlingar har blivit populära och fortsätter att vara populära av flera olika anledningar:

 • Deltagarna har roligt
 • Det är mycket enkelt att vara med
 • Aktiviteten tar inte så mycket tid
 • Arbetsplatsen påverkas positivt
 • Företagen sparar mycket pengar, bland annat på minskade sjukskrivningar
Kontakta oss redan nu!

Vad är en stegtävling?

I stegtävlingen tävlar man mot varandra, både individuellt och i lag, om vem som går flest steg genom att gå en virtuell sträcka för att se vem som kommer i mål först.

Motivation att röra på sig

Stegtävlingen hjälper till att motivera de anställda att börja röra sig mer. Framför allt får de som kanske inte rör sig så mycket en sporre att komma i gång.

Alla kan vara med!

Wellstep är utformat för att det ska vara så enkelt som möjligt att vara med i en tävling och att registrera sina steg. Alla kan vara med oavsett vilken dator- eller mobilvana man har.

Hur fungerar stegtävlingen?

Registrera steg

För att registrera steg loggar man in på tävlingssidan, via hemsidan eller i Wellstep-appen. För att räkna stegen används antingen en stegräknare i fickan, aktivitetsarmband/smartwatch från Fitbit/Garmin eller en stegräknar-app som automatiskt för över stegen till Wellstep. Wellstep stöder Google Fit, Apple Health och Pacer.

Omvandla aktiviteter

I stegtävlingen är det möjligt att omvandla ett 60-tal olika aktiviteter till steg. När en aktivitet som till exempel fotboll, simning eller styrketräning har gjorts läggs denna enkelt in i Wellstep genom att skriva in antal minuter.

Möjligheten att omvandla aktiviteter motiverar deltagare att testa nya motionsformer. Det går även att helt stänga av omvandlingen om man önskar att tävlingen endast ska handla om att gå.

Fler funktioner i stegtävlingen

Ni tävlar både i lag och individuellt. Varje team har en markör på kartan och resultatet per grupp och individuella resultat presenteras i tydliga tabeller på tävlingssidan.

Om teamen är olika stora räknas ett medelvärde fram och det går på så sätt att ha olika stora grupper.

Det går även att välja att inte vara med i något lag för att bara tävla individuellt.

Alla deltagare har som standard ett stegmål på 10 000 steg/dag och detta kan enkelt ändras. I stegtävlingen kan man på en stegbarometer se hur man ligger till i förhållande till detta mål.

Det personliga stegmålet gör det möjligt att tävla mot sig själv och vara tävlingsinriktad för att göra förbättringar. En viktig del då alla inte har samma motivation som de allra flitigaste som redan har lyckats samla ihop flest steg.

Önskar man begränsa antalet steg kan det göras på tre sätt:

 • Max antal steg/aktivitet
 • Max antal aktiviteter/dag
 • Max antal steg/dag

Det går även att sätta en gräns för hur många dagar bakåt i tiden man kan registrera steg/aktiviteter.

I slutet av stegtävlingen erbjuds deltagarna att svara på några enkla frågor om motionsvanor och liknande. Resultatet kan vara till stor hjälp för er som företag när ni utvärderar stegtävlingen och planerar nya friskvårdsaktiviteter i framtiden.

Tävlingsresultatet följer man under stegtävlingen både i de tabeller där man kan se vilka team och deltagare som leder, men också framför allt på kartan som visar den virtuella vägen från start till mål

Vägen från start till mål går genom ett antal delmål. Det datum som teamen/deltagarna passerar registreras och ger möjlighet att till exempel dela ut delmålspriser.

För att motivera varandra kan man skriva inlägg på tävlingssidan. Heja på dina teammedlemmar, tipsa kollegorna om promenadstråk eller varför inte skryta om dina nya stegrekord! Ett meddelande kan antingen visas för alla deltagare eller enbart för det egna teamet.

Wellstep finns tillgängligt både på svenska och engelska. Utskick av inloggningsuppgifter kan ske både på svenska och engelska, och varje deltagare kan själv välja vilket språk man önskar när man loggar in.

Det går även att dela in lagen i avdelningar och på så sätt jämföra de olika avdelningarna med varandra.

Kondition är en viktig resurs för att ha ork och energi till det vi vill göra. Nu ingår ett frågebaserat test i Wellstep där alla deltagare kan testa sin egen kondition under hela tävlingens gång och få svar på hur bra flåset egentligen är.

Testet ger dig ett så kallat testvärde. Rekommendationen vid ett stillasittande kontorsarbete är att ha ett testvärde på minst 35. Testvärdet 35 är ungefär vad som krävs för att kunna syresätta kropp och hjärna under en hel arbetsdag och även ha energi kvar efteråt. Det anses också vara ett gränsvärde för att inte riskera ohälsa kopplat till kondition. För att uppnå ett testvärde på 35 krävs det ungefär en halvtimmes pulshöjande motion dagligen.

Deltagaren väljer själv efter avslutat test om resultatet ska sparas.

Konditionstestet som är frågebaserat finns tillgängligt både i stegtävlingar och aktivitetsutmaningar och bygger på en bearbetning av en publicerad vetenskaplig artikel i Medicine and Science in Sports and Exercise.

Har du frågor om stegtävlingen?

Kontakta oss om ni har några frågor om funktioner i tävlingen, hur ni kommer i gång eller om ni har några speciella önskemål för er stegtävling.

Kontakta oss

Stegräknare

I stegtävlingen behöver varje deltagare räkna sina steg och här väljer ni om ni vill köpa en fysisk räknare att ha i fickan eller använda en stegräkningsapp i mobilen. Wellstep fungerar med alla typer av stegräknare och det är inte något krav att köpa detta från oss. En del kanske redan har en stegräknare hemma eller använder sig av till exempel ett aktivitetsarmband eller smartklocka.

Apple Health

För iPhone är det enklast att ansluta Wellstep till Apple Health för att synkronisera med telefonens steg.

Google Fit

Stegräkningsappen Google Fit är en enkel och bra app för att räkna steg. Google Fit går att ladda ner gratis till både Android och iPhone.

Pacer

Pacer är också en bra stegräkningsapp som går att ansluta till Wellstep. Appen är gratis och finns tillgänglig för både Android och iPhone.

Fitbit

Wellstep synkar med alla typer av aktivitetsarmband från Fitbit och smarta klockor.

Garmin

Wellstep synkroniserar även med alla typer av aktivitetsarmband och smarta klockor från Garmin.

Vi säljer även fysiska stegräknare, en enkel och tunn stegräknare av hög kvalité. Du bär den i fickan, hänger den runt halsen eller fäster den i byxlinningen med det medföljande clipset.

Virtuella sträckor – Vart vill ni gå i stegtävlingen?

Ni väljer själva vilken virtuell sträcka ni vill gå. Det finns både kortare och lite längre sträckor för att passa olika typer av tävlingsupplägg med stora eller små team och olika långa tävlingsperioder.

Alla team behöver inte ha lika många deltagare eftersom tävlingen viktar stegen för att man inte ska ha någon för- eller nackdel av att vara fler eller färre än andra. I uträkningen nedan väljer ni ett snitt på antal deltagare per team. Önskar ni bara tävla individuellt räknar ni på 1 person per team.

Vid en lagtävling med stor variation i antal deltagare rekommenderar vi ett stegsnitt på 1 person. Meddela oss detta vid beställning i så fall.

Här nedan se ni vilka virtuella sträckor som finns att välja. Genom att välja stegsnitt och antal personer per team kan ni se hur lång tid per sträcka det tar att gå. Det går även att lägga upp egna sträckor, kontakta oss i så fall för mer information.

Vi rekommenderar en tävlingsperiod på 4-6 veckor. Tiden är lagom för att hinna komma i gång för personer som behöver lite mer tid i uppstarten. Samtidigt känns inte utmaningen för lång vilket minskar risken för att ge upp.

Räkna ut antal dagar:

Snitt per deltagare:
- 10 000 +
steg/dag
Antal deltagare per lag:
- 5 +
deltagare (i snitt)

Från Stockholm till

Falun21 mil6 dagar
Göteborg41 mil11 dagar
Oslo43 mil12 dagar
Malmö55 mil15 dagar
Köpenhamn69 mil19 dagar
Haparanda87 mil24 dagar
Berlin91 mil26 dagar
Prag117 mil33 dagar
Amsterdam119 mil34 dagar
Nordkap139 mil40 dagar
Paris157 mil44 dagar
Chamonix169 mil48 dagar
Milano180 mil51 dagar
Monaco202 mil57 dagar
Rom220 mil62 dagar
Istanbul225 mil64 dagar
Barcelona259 mil74 dagar
Malta266 mil76 dagar
Casablanca360 mil103 dagar
Gran Canaria   448 mil128 dagar
Dubai551 mil157 dagar
Bombay710 mil203 dagar
Sri Lanka865 mil247 dagar
Kapstaden1121 mil320 dagar
Peking1240 mil354 dagar
Hong Kong1278 mil365 dagar
Tokyo1460 mil417 dagar
Sydney1808 mil   517 dagar

Från Göteborg till

Köpenhamn27 mil8 dagar
Stockholm41 mil11 dagar
Berlin61 mil17 dagar
Budapest130 mil37 dagar
Tromsö142 mil41 dagar
Rom191 mil54 dagar
Malta247 mil70 dagar
Gran Canaria   425 mil121 dagar
Dubai536 mil153 dagar
Sri Lanka883 mil252 dagar
Peking1234 mil   352 dagar

Från Malmö till

Stockholm55 mil15 dagar
Paris110 mil31 dagar
Rom168 mil48 dagar
Madrid215 mil62 dagar
Malta223 mil63 dagar
Gran Canaria   401 mil114 dagar
Sri Lanka868 mil248 dagar
Las Vegas1016 mil290 dagar
Peking1210 mil   345 dagar

Övriga sträckor

Öland14 mil4 dagar
Östersund - Trondheim23 mil6 dagar
Kreta23 mil6 dagar
Vättern runt26 mil7 dagar
Mälaren runt26 mil7 dagar
Vänern runt35 mil10 dagar
Köpenhamn - Oslo50 mil14 dagar
Haparanda - Stockholm87 mil24 dagar
Smygehuk - Treriksröset   173 mil49 dagar
Treriksröset - Smygehuk173 mil49 dagar
Linköping - Paris144 mil41 dagar
Linköping - Dubai540 mil   155 dagar
Lund - Barcelona206 mil   59 dagar

Vad tycker våra kunder?

 • Det har verkligen funkat som en bra motivation till att röra på mig mer!
 • En verklig push att sätta igång med träningen igen. Kommer fortsätta använda stegräknaren efter tävlingsslut som inspiration och koll på stegmål, för det blir inte många steg en vanlig arbetsdag på kontoret 🙂 Det här vill jag göra igen med mina kollegor!
 • Det har varit kul att vara med i tävlingen! Dessutom mycket trevligt att det syns i kläderna, som blivit större ;o)
 • Det blir ett trevligt tävlingsmoment och en del kollegor som normalt sett inte motionerar kommer igång på detta sätt. Kul att se ”hur långt man går”
 • Ett trevligt sätt att tävla mot sig själv, exempelvis ta trappan istället för hissen. Hoppa av en station tidigare och gå sista biten. Sen är fördelen också att man kan pusha varandra utan att för den delen jaga och stressa steg. Alltså ett bra sätt att motionera på.
 • Har fått många ”soffliggare” på företaget att börja motionera. Perfekt!! Den har också skapat mycket engagemang och ”snack” på företaget. Kost och motion har fått stort diskussionsutrymme vid fikaborden!

Kom igång med 3 enkla steg

1. Beställ här på hemsidan eller kontakta oss via e-post eller telefon.

2. Ladda upp lista med namn, e-postadresser & ev. lagindelning i beställningen eller skicka till oss med e-post.

eller

Använd en anmälningssida: www.wellstep.se/foretagsnamn

3. Vi skickar ut välkomstmail till alla deltagare med instruktioner och inloggningsuppgifter.

Klart!

Det går snabbt och smidigt att komma i gång med Wellstep, redan inom några dagar.

Räkna ut pris och beställ

Testinloggning till stegtävlingen

Testa på våra tävlingar innan ni bestämmer er.

Testa gratis