Vad är en Wellstepklassiker?

En Wellstepklassiker är en aktivitetstävling som pågår under ett helt år och som är uppdelad i 4 delmoment. De fyra momenten består av 90km längdskidor, 30 mil cykling, 3 mil löpning och 3km simning. Kommer man i mål innan slutdatum i alla delmomenten har man klarat sin Wellstepklassiker och får ett fint diplom.

Wellstep har ett standardupplägg med datum och i vilken ordning momenten görs, men ni kan om ni vill ändra ordning och datum. Det viktiga är att alla 4 momenten görs inom 12 månader och bara ett moment kan pågå samtidigt.

Aktiviteter registreras antingen i Wellstep-appen eller genom att logga in här på hemsidan. På tävlingssidan följer man sin egen och sina kollegors väg mot målet.

Längdskidor från Sälen till Mora – 90km

Detta moment utförs med fördel under perioden december t.o.m. mars då det förhoppningsvis finns möjlighet att åka längdskidor ute i det fria. Saknas det snö finns det på vissa ställen i Sverige möjlighet att åka skidor inomhus med konstsnö alternativt kan man registrera t.ex. crosstrainer. Sträckan som man ska ta sig är Sälen till Mora som är 90km och under vägen passerar man flera kända delmål.

I detta moment kan följande aktiviteter registreras:

 • Längdskidor
 • Crosstrainer
 • Rullskidor
 • Stakmaskin
 • Stavgång

Cykla runt Vättern – 30 mil

Många har cyklat den klassiska sträckan runt Vättern som är ca 30 mil och i Wellstepklassikern har du gott om tid på dig att ta dig hela vägen runt. Vi rekommenderar att cyklingsmomentet görs under vår och sommaren. Med start i Maj och avslutning i Juli blir det ca 3 km per dag i snitt.

I detta moment kan följande aktiviteter registreras:

 • Cykling
 • Mountainbike
 • Spinning
 • Motionscykel
 • Elcykel (ger halva sträckan)

Spring eller gå runt Lidingö – 30 km

Sträckan runt Lidingö är runt 3 mil och du väljer själv om du vill köra hela sträckan på en gång eller dela upp det i mindre bitar. Tanken är inte att räkna med alla steg som man går under en dag utan att man registrerar en specifik promenad eller löprunda. Minsta sträckan som kan registrerar vid varje tillfälle är 3 km.

Vi rekommenderar att detta moment görs under en lite kortare period än de övriga, förslagsvis under några veckor i september.

I detta moment kan följande aktiviteter registreras:

 • Löpning
 • Promenad

Simma i Vansbro – 3 km

Simningsmomentet rekommenderar vi att ni har under hösten. Sträckan man ska simma är 3 km lång och med ett eller två pass i veckan i simhallen är det inga problem att hinna i mål i tid. Har man inte möjlighet att simma går det att ersätta detta moment med roddmaskin som finns t.ex. på gymmet.

I detta moment kan följande aktiviteter registreras:

 • Simning
 • Roddmaskin

Hur fungerar en Wellstepklassiker?

Wellstepklassikern är ett enkelt upplägg som motiverar till motion under hela året. Eftersom ett moment görs åt gången, och alla på arbetsplatsen gör samma typ av aktiviteter uppmanar detta till gemensamma aktiviteter och initiativ.

Wellstepklassikern är en individuell utmaning som i första hand handlar om att alla ska klara av sträckan. Det går dessutom att se varje deltagares individuella resultat (i km) och man kan om man vill uppmärksamma de bästa deltagarna i varje moment, i flest km vid slutdatum och/eller vem som kom först i mål.

Pepp under vägen

Inför första momentet får alla deltagare information om utmaningen samt inloggningsuppgifter. Inför starten av de följande tre momenten går det också ut ett mailutskick med information till alla deltagare.

På tävlingssidan finns information om man hinner i mål med sitt nuvarande tempo och om så inte är fallet får man detaljer kring hur mycket man måste röra sig per dag för att hinna i mål i tid. En personlig coach helt enkelt!

Komma igång

Att starta en klassiker är enkelt, det enda ni behöver skicka in är namn och e-postadresser till deltagarna. Detta kan ni göra antingen i beställningsformuläret här på hemsidan eller genom att kontakta oss via epost. Vi hör sedan av oss och stämmer av i vilken ordning och vilka datum som ni vill göra varje moment.

Ni kan antingen skicka in en excelfil (eller liknande) med deltagaruppgiftrena eller att vi sätter upp ett anmälningsformulär där deltagarna själva fyller i sitt namn och e-postadress.

Innan första delmomentet drar igång skickar vi ut epost till alla deltagare med information och inloggningsuppgifter.

Fler funktioner

I slutet av klassikern erbjuds deltagarna svara på några enkla frågor om motionsvanor etc. Resultatet kan vara till stor hjälp för er som kund när ni utvärderar och planerar för nya friskvårdsaktiviteter i framtiden.

För att motivera varandra kan man skriva inlägg på tävlingssidan. Heja på sina kollegor, tipsa om promenadstråk, starta upp träningsinitiativ m.m.

Wellstep finns tillgängligt både på svenska och engelska. Utskick av inloggningsuppgifter kan ske både på svenska och engelska, och varje deltagare kan själv välja vilket språk man önskar när man loggar in.

Kondition är en viktig resurs för att ha ork och energi till det vi vill göra. Nu ingår ett frågebaserat test i Wellstep där alla deltagare kan testa sin egen kondition och få svar på hur bra flåset egentligen är.

Testet ger dig ett så kallat testvärde. Rekommendationen vid ett stillasittande kontorsarbete är att ha ett testvärde på minst 35. Testvärdet 35 är ungefär vad som krävs för att kunna syresätta kropp och hjärna under en hel arbetsdag och även ha energi kvar efteråt. Det anses också vara ett gränsvärde för att inte riskera ohälsa kopplat till kondition. För att uppnå ett testvärde på 35 krävs det ungefär en halvtimmas daglig, lite pulshöjande, motion.

Deltagaren väljer själv efter avslutat test om denne vill spara resultatet.

Konditionstestet som är frågebaserat finns tillgängligt både i stegtävlingar och aktivitetsutmaningar och bygger på en bearbetning av en publicerad vetenskaplig artikel i Medicine and Science in Sports and Exercise.

Testa gratis

Bästa sättet att förstå hur klassikern fungerar brukar vara att själv klicka runt och registrera lite olika aktiviteter.

Demo

Kontakta oss om ni har några frågor om funktioner i klassikern, hur ni kommer igång eller om ni några speciella önskemål.

Räkna ut pris och beställ
Kontakt