Vad är en Wellstepklassiker?
En Wellstepklassiker är en aktivitetstävling som pågår under ett helt år och som är uppdelad i 4 delmoment. De fyra momenten består av 90 km längdskidor, 30 mil cykling, 3 mil löpning och 3 km simning. Kommer man i mål innan slutdatum i alla delmomenten har man klarat sin Wellstepklassiker och får ett fint diplom.
Wellstep har ett standardupplägg med datum och i vilken ordning momenten görs, men det går utmärkt att ändra ordning och datum. Det viktiga är att alla 4 momenten görs inom 12 månader och bara ett moment kan pågå samtidigt.
Aktiviteter registreras antingen i Wellstep-appen eller genom att logga in här på hemsidan. På tävlingssidan följer man sin egen och sina kollegors väg mot målet på en virtuell sträcka mellan utvalda orter.
Längdskidor ”från Sälen till Mora” – 90km
Detta moment utförs med fördel under perioden december – mars då det förhoppningsvis finns möjlighet att åka längdskidor någonstans ute i det fria. Saknas det snö finns det på vissa ställen i Sverige möjlighet att åka skidor inomhus med konstsnö alternativt kan man registrera till exempel en crosstrainer.
Sträckan som man ska ta sig motsvarar sträckan mellan Sälen och Mora som är 90 km och under vägen passerar man flera kända delmål. Den virtuella sträckan med era resultat kan man följa på tävlingens karta inloggad på ert konto i Wellstep.
I detta moment kan följande aktiviteter registreras:
- Längdskidor
- Crosstrainer
- Rullskidor
- Stakmaskin
- Stavgång
Cykla ”runt Vättern” – 30 mil
Många har cyklat den klassiska sträckan runt Vättern som är ca 30 mil och i Wellstepklassikern har du gott om tid på dig att ta dig hela vägen runt. Vi rekommenderar att cyklingsmomentet görs under vår och sommaren. Med start i maj och avslutning i juli blir det ca 3 km per dag i snitt.
I detta moment kan följande aktiviteter registreras:
- Cykling
- Mountainbike
- Spinning
- Motionscykel
- Armcykel
Spring eller gå ”runt Lidingö” – 30 km
Sträckan runt Lidingö är runt 3 mil och du väljer själv om du vill köra motsvarande sträcka på en gång eller dela upp det i mindre bitar. Tanken är inte att räkna med alla steg man går under en dag utan att man registrerar en specifik promenad eller löprunda. Minsta sträcka som kan registreras vid varje tillfälle är 3 km.
Vi rekommenderar att detta moment görs under en lite kortare period än de övriga, förslagsvis under några veckor i september.
I detta moment kan följande aktiviteter registreras:
- Löpning
- Joggning
- Promenad
Simma ”i Vansbro” – 3 km
Simningsmomentet rekommenderar vi att ni kör under hösten. Sträckan man ska simma är 3 km lång och med ett eller två pass i veckan i simhallen är det inga problem att hinna nå målet i tid. Har man inte möjlighet att simma går det att ersätta detta moment med en roddmaskin som finns på de flesta gym.
I detta moment kan följande aktiviteter registreras:
- Simning
- Roddmaskin
Hur fungerar en Wellstepklassiker?
Wellstepklassikern är ett enkelt upplägg som motiverar till motion under hela året. Eftersom ett moment görs åt gången, och alla deltagare gör samma typ av aktiviteter uppmuntrar detta till gemensamma aktiviteter och initiativ
Wellstepklassikern är en individuell utmaning som i första hand handlar om att alla ska klara av sträckan utifrån sin egen förmåga. Det går dessutom att se varje deltagares individuella resultat i km. Om man vill kan man även uppmärksamma de bästa deltagarna i varje moment, antingen med flest km vid slutdatum och/eller vem som kom först i mål.
Pepp under vägen
Inför första momentet får alla deltagare information om utmaningen samt inloggningsuppgifter. Inför starten av de följande tre momenten går det också ut ett mailutskick med information till alla deltagare.
På tävlingssidan finns information om man hinner i mål med sitt nuvarande tempo och tips på hur mycket man måste röra sig per dag för att hinna nå målet i tid. En personlig coach helt enkelt!
Komma igång
Att starta en klassiker är enkelt, det enda ni behöver skicka in är namn och e-postadresser till deltagarna. Detta kan ni göra antingen i beställningsformuläret här på hemsidan eller genom att kontakta oss via e-post. Vi hör sedan av oss och stämmer av i vilken ordning och vilka datum som ni vill göra varje moment.
Ni kan antingen skicka in en excelfil med deltagaruppgifterna eller så sätter vi upp ett anmälningsformulär där deltagarna själva fyller i sitt namn och e-postadress.
Innan första delmomentet drar i gång skickar vi ut e-post till alla deltagare med information och inloggningsuppgifter.